Event för de trädgårdsintresserade

Om inte alltför lång tid smälter våra trädgårdar fram och odlingssäsongen kommer snart att komma igång igen. Men om både inspirationen och motivationen känns lika långt bort finns det flera sätt att få tillbaka den. Ett är att använda sig av trädgårdshjälp, då du med erfarna trädgårdsmästare kan få den trädgård som du drömmer om på vintern utan att du behöver göra det själv.

Ett annat sätt att få inspiration till din trädgård, som du sedan kan framföra till din trädgårdshjälp, är att delta i olika event. Närmast i tid just nu har vi till exempel Trädgårdsmässan som hålls av Nordiska trädgårdar som kan vara värda att kolla in om du söker inspiration.

Trädgårdsmässan

Ett exempel på ett event är Trädgårdsmässan som också är Sveriges största och mest uppskattade trädgårdsevent. I år kommer mässan att hållas helt digitalt men nästa år siktar mässan på att hållas fysiskt igen. Mellan den 25 och 28 mars hålls Trädgårdsmässan som i år har samarbetat med Fritidsodlingens riksorganisation för att kunna erbjuda digitala utställare, intervjuer och event online som du får mer information om här nedan:

Trädgårdsmorgon

Varje morgon klockan 9 kommer du att kunna bänka dig framför Trädgårdsmässans Facebooksida för att ta del av deras livesändning som ger dig massvis med inspiration. Utöver inspiration innehåller livesändningarna samtal med kunniga personer inom ämnet, intervjuer, presentationer av utmärkelser och trädgårdsnyheter du kan ta del av. Livesändningarna programleds av Linda Schilén som är en utbildad trädgårdsmästare och bland annat har gästat TV4:s Nyhetsmorgon och skrivit uppskattade böcker i ämnet.

Föreläsningar

Under eventet kommer det att hållas omkring 100 föredrag. Föreläsningarna består både av kunskap och inspiration. Från och med den 25 mars får du tillgång till föreläsningarna i elva dagar framåt för en kostnad på 160 kronor. Mer information om vilka de olika föreläsarna är och vad föreläsningarna handlar om kommer det mer information om på Trädgårdsmässans hemsida inom en snar framtid.

Utställningar

I vanliga fall brukar Trädgårdsmässan ha omkring 350-400 utställare som du kan träffa och få inspiration och rådgivning av på plats. Men i år visas det istället på mässans hemsida. Där får du också få ta del av erbjudanden, se filmer, bilder och information om utställaren. Eftersom det inte går att träffas i verkligheten kommer eventet att erbjuda Zoom-möten där du har möjlighet att ställa frågor och få rådgivning av de olika företag och inspiratörer som ställer ut.

Seminarier

För dig som är yrkesverksam inom trädgård, landskap eller park så arrangerar Fritidsodlingens riksorganisation seminarier. Även detta sker digitalt mellan den 22 och den 26 mars. Dessa seminarier kommer att hållas av olika föreläsare med kunskap inom olika områden som kan vara användbara för dig som är yrkesverksam. Föreläsningarna innefattar och följer olika teman och några exempel på seminarier är: säkrare växtetablering, betydelsen av levande jord, träd och vad de fyller för funktion, de pollinerande insekternas inverkan på vår natur och trädgård och tips och råd kring hur man kan ta hand om en trädgård som har en lång historia. Anmälan sker senast den 15 mars.