Fashion Tech Talks

Fashion Tech Talks är en konferens som ägde rum den 5:e juni. Det är alltså en heldag där det pratas om teknologi och hur den på smarta sätt kan implementeras inom modeindustrin. Konferensen äger rum i Stockholm och det ligger såklart en tanke bakom det, Sveriges huvudstad är i framkant när det kommer till just mode och teknologi. Här presenteras dessutom de ledande och bästa representanterna och talarna, såväl nationella som internationella. Fashion Tech Talks är övertygande om att konferensen kommer bli ett återkommande event årligen då innehållet är mycket intressant.

Syftet med konferensen är helt enkelt hur ny teknologi implementerar och förbättrar dagens klädindustri. Allt från självaste utformningen av skisser och media till tillverkningen av klädesplagg och framtagningen av nya material. Klädindustrin är en utav de allra största industrierna idag och ständigt dyker det upp nya idéer som man vill förverkliga. Konsumenterna ger en efterfrågan och ett utbud måste då matchas till den efterfrågan som finns. Klädindustrin har expanderats och utvecklats enormt mycket bara de senaste tiotal åren. Det kan man tydligt se på de trender och designer som förekommit genom åren.

Vilka talare var där 2018?

Som sagt så ägde Fashion Tech Talks 2018 rum under juni månad. I år var det många högt uppsatta och drivna personer som var talare, bland annat Anna Gedda som är Head of Sustainability på H&M. Sedan har vi Matt Drinkwater, Head of Fashion Innovation Agency, som är ett stort namn inom branschen. Andra namn är Janosch Amstutz, Martine Jarlgaard och Urs Bergmann. Med andra ord är det en givande konferens som kommer ge såväl inspiration som lärdom till sina besökare. Det är en satsning som vi hoppas se mer av de kommande åren.

H&M, Zalando, Nelly.com

I Sverige har vi ett flertal kända företag inom kläder och mode. Det självklara exemplet är förstås H&M som finns över hela världen såväl online som i fysiska butiker. På senare år har H&M Group dessutom fått ge plats åt bland annat Zalando och Nelly.com, dessa företag är dock endast verksamma på nätet. Zalando hade under år 2017 en omsättning på totalt 4,49 miljarder euro och Nelly.com, som ingår i koncernen Qliro Group, hade en omsättning på 4,5 miljoner kronor. Men än så länge är fortfarande H&M ledande när det gäller omsättning.

Media och marketing

Fashion Tech Talks hade en avslutande sektion med fokus på just media och marketing. Det är två faktorer som spelar stor roll för ett företags tillväxt och genom att prioritera det kan ett företag expandera extremt mycket på kort tid. Om du kollar på Nelly.com, H&M och Zalando så ser du att deras sociala kanaler är väldigt aktiva. Både deras officiella sida på Facebook men också på Instagram där det dagligen publiceras inlägg. För att nå ut och exponeras mer till de rätta målgrupperna är det viktigt att media och marketing fungerar.